Afval scheiden

Waarom moet ik afval scheiden?

Veel afval is alleen geschikt voor hergebruik of recycling als het apart wordt ingezameld. Bovendien is afval scheiden voor u goedkoper.

Welk afval moet ik scheiden?

Om het te kunnen hergebruiken, moeten we papier, glas, textiel en groente, fruit en tuinafval scheiden. Tips voor het scheiden van afval vind je hier.

Waar kan ik zien hoe vaak ik restafval heb aangeboden?

Vanaf 1 januari 2022 kunt u met uw DigiD op het klantenportaal van de gemeentelijke belastingdienst inloggen en zien hoe vaak uw pas op de containers voor PMD+restafval is geregistreerd, of hoe vaak uw minicontainer voor PMD+restafval is geleegd. Hier zit enige vertraging in, het is niet gelijk dezelfde dag zichtbaar in uw klantenportaal. Woont u in Barendrecht of Albrandswaard, dan kan dit via www.svhw.nl/mijn-svhw. Woont u in Ridderkerk, dan kan dit via www.ridderkerk.nl/mijn-belastingen.

Waarom scheiden we geen plastic?

Plastic, metaal en drankkartons kunnen goed hergebruikt worden na het scheiden. De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons uit uw afval. Dit is makkelijker en u hoeft op die manier geen extra container te stallen. De kwaliteitseisen voor gerecycled plastic zijn zeer streng. De sorteermachine die de nascheiding doet, zorgt voor de vereiste goede scheiding.

Waar vind ik de containers voor GFT, papier/karton en glas bij mij in de buurt, zodat ik dit makkelijk kan wegbrengen?

Kijk op de plattegrond op onze website of in de BAR afval-app voor een ondergrondse container bij u in de buurt.

In mijn minicontainer of vuilniszak neemt PMD veel ruimte in. Waarom kan ik dit niet gescheiden inleveren, zodat ik minder restafval heb?

Met verschillende technieken wordt het meeste PMD achteraf uit het restafval gehaald. Daarom hebben we hiervoor gekozen. In het variabel tarief voor het aanbieden van PMD+restafval wordt rekening gehouden met de ruimte die PMD inneemt. Bekijk hier tips om uw PMD zo klein mogelijk te maken, zodat het zo min mogelijk ruimte inneemt.

Waarom worden luiers niet apart ingezameld?

BAR Afvalbeheer heeft geen mogelijkheden voor aparte verwerking van luiers. Dit kan in Nederland momenteel alleen nog bij in de buurt van Nijmegen. Deze fabriek kan niet meer verwerken dan dat ze nu doen. Tot er meer capaciteit beschikbaar komt moeten luiers gewoon bij het restafval.

Het (gedeeltelijk) gebruiken van wasbare luiers is beter voor het milieu en zorgt voor meer plek in de minicontainer/vuilniszak. De moderne wasbare luiers hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders vroeger gebruikten.

Ik heb nog een andere vraag, of ik wil hulp bij het gebruiken van de afvalpas of advies over het scheiden van afval. Waar kan ik terecht?

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Als u wilt, kunnen we een afspraak met u inplannen om in een gesprek extra uitleg te geven.