Je ziet het steeds vaker: composteerbaar plastic, bioplastic, biobased plastic of composteerbare verpakkingen. Allemaal leuke begrippen, maar wat is composteerbaar plastic nu eigenlijk?

Wat is composteerbaar plastic?

Composteerbaar plastic is een duurzaam alternatief voor ‘gewoon’ plastic. Het plastic dat wij kennen is gemaakt van aardolie, terwijl composteerbaar plastic gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals suikerriet, aardappels of mais. Doordat het van natuurlijke materialen is gemaakt is composteerbaar plastic biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat de natuur het composteerbare plastic af kan breken in tegenstelling tot het plastic gemaakt van aardolie. Dat vergaat namelijk niet. 

Kiemplantlogo of OK Compostlogo

Composteerbaar plastic kun je herkennen aan speciale logo's. Namelijk het Kiemplantlogo en/of het OK Compostlogo. Als een van deze logo's op het plastic staan, betekent het dat het plastic composteerbaar is. 

Mag composteerbaar plastic bij het GFT-afval?

Hoewel composteerbaar plastic biologisch afbreekbaar is, betekent het niet dat je dit zomaar in de natuur mag gooien. In tegenstelling zelfs! Het mag niet eens bij het groente-, fruit- en tuinafval. Nee echt, composteerbaar plastic mag NIET in de GFT-container.

Maar waarom dan niet? Het is zo dat ons GFT-afval binnen 3 weken verwerkt moet worden tot compost. Helaas is het zo dat composteerbaar plastic niet binnen deze drie weken gecomposteerd kan worden. Composteerbaar plastic doet er zelfs 12 weken over. Het zorgt er daarom alleen maar voor dat het kostbare compost wordt vervuild en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De enige uitzondering zijn speciale GFT biozakjes met het OK Compostlogo of het Kiemplantlogo. Deze mogen wel bij het GFT. Deze zakjes zijn namelijk geen gevaar voor de machines tijdens het composteringsproces. Tijdens het composteren worden namelijk zulke hoge temperaturen en luchtvochtigheid bereikt dat de biologisch afbreekbare zakken uiteenvallen in CO2 en water. Geen gevaar voor jouw toekomstige compost dus!

Waar gooi je composteerbaar plastic dan weg?

Composteerbaar plastic valt ook niet onder plastic. De samenstelling is namelijk helemaal anders. Zoals eerder vermeld is composteerbaar plastic gemaakt van natuurlijke materialen en ‘normaal’ plastic van aardolie.

Gooi daarom al het composteerbare plastic dat je hebt bij het restafval. Daar wordt het verbrand en levert het nog een beetje groene stroom op. In Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard mag het gewoon bij het PMD+restafval.

Is composteerbaar plastic beter dan ‘normaal’ plastic?

Nu denk je waarschijnlijk: Al die moeite om biologisch afbreekbaar plastic te maken en dan kun je het niet eens recyclen… Klopt, dat is zeker jammer. Maar weet wel dat het maken van composteerbaar plastic stukken minder CO2 uitstoot geeft dan het maken van reguliere plastics gemaakt van aardolie.

Daarnaast kan composteerbaar plastic wél afbreken in de natuur. Uiteraard duurt dit erg lang, dus in die zin helpt het niet tegen de plastic soep op korte termijn. Even wat feiten op een rijtje: De Universiteit van Plymouth heeft getest wat er gebeurd met een composteerbare plastic tas. In de zee was de tas binnen 3 maanden verdwenen. Op de grond in de natuur begon de tas pas na 9 maanden uit elkaar te vallen. Wanneer de tas begraven werd, was de tas na 27 maanden (meer dan 2 jaar) nog niet afgebroken (Bron).

Composteerbaar plastic is in die zin beter dan ‘normaal’ plastic, omdat er natuurlijke materialen gebruikt worden. Gooi het echter wel op de juiste manier weg bij het restafval.