Doe maar apart
Lege batterijen? Kapot scheerapparaat? Een boor die het niet meer zo goed doet? Speelgoed dat niet meer gebruikt wordt? Overbodige smartphone omdat je een nieuwe hebt gekocht? Gooi deze spullen niet zomaar bij het restafval, maar lever deze apart in. Waarom? Dat lees je hieronder.
(Oplaadbare) batterijen
De afgelopen paar jaar is het gebruik van batterijen sterk toegenomen. Dan praten we niet alleen over de losse AA of AAA batterijen, maar ook over oplaadbare lithiumbatterijen. Denk hierbij aan elektrische tandenborstels, smartphones, speelgoed, vapes, smartwatches, controllers, computermuizen of draagbare muziekboxen. Helaas is het niet altijd even duidelijk dat apparaten die op een accu of op een oplaadbare batterij werken, apart moeten worden ingeleverd. In deze apparaten zitten namelijk erg waardevolle grondstoffen die heel goed gebruikt kunnen worden bij het recyclen.
Waardevolle grondstoffen
Maar welke grondstoffen worden er dan uit deze apparatuur gehaald? Wanneer de inleverde elektrische apparaten niet meer hergebruikt kunnen worden, dan wordt het hele apparaat uit elkaar gehaald. Alle materialen die dan vrijkomen zoals staal, aluminium, koper, kunststof en glas worden allemaal op hun eigen manier gerecycled. Van deze materialen worden weer nieuwe materialen gemaakt. Materialen uit jouw oude elektrische tandenborstel kunnen bijvoorbeeld weer gebruikt worden om een nieuwe draadloze computermuis te maken.
Waar kan ik inleveren?
Heb je batterijen of elektrische apparaten die je niet meer gebruikt? Dan kun je deze inleveren bij een van inleverpunten van Wecycle. Uiteraard kun je je apparaten ook in leveren bij het afvalaanbiedstation. Wij zorgen er dan voor dat jouw apparaat op de juiste manier gerecycled wordt.
Moet ik de batterij apart inleveren?
Als je de batterij makkelijk kunt verwijderen, dan mag je dit zeker doen. Moet je te veel moeite doen om de batterij uit het elektrische apparaat te halen, dan kun je het laten. De batterij wordt dan verwijdert door machines of door specialisten. Zij zullen de batterijen sorteren en daarna klaar maken voor het recycling proces.
Batterij recyclen? Hoe dan?
Wanneer de batterijen zijn gesorteerd (op chemische samenstelling), gaan ze naar gespecialiseerde recyclebedrijven. Zij verpulveren de batterijen tot hele kleine stukjes. Daarna gaan deze stukjes de vacuüm-oven in waar ze worden verwarmd tot 850 graden celcius. Op deze manier komen er kostbare grondstoffen vrij, zoals lood, ijzer, zink en mangaan. Deze grondstoffen kunnen weer gebruikt worden voor nieuwe producten. Denk hierbij aan een fiets, dakgoten of zelfs een kaasschaaf. Bekijk hier een interessante infographic over het recycleproces van Stichting Stibat.
Een tweede leven?
Kan jouw apparaat nog een tweede ronde mee, dan kun je je apparaat een tweede leven geven. Vraag eens na in je eigen kenniskring of iemand jouw oude apparaat kan gebruiken. Of biedt het te koop aan. Je kunt het apparaat ook inleveren bij een kringloopwinkel.
Is jouw apparaat kapot, maar lijkt het een klein defect, dan hoe je het niet meteen weg te gooien. Vaak zijn apparaten na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. Dit is echter niet aan iedereen besteed. Neem eens contact op met een reparateur of bekijk de website van RepairCafe.