Textiel

Je hebt er vast wel eens iets weggegooid in de textielbak, textielcontainer, kledingbak, kledingcontainer of simpelweg die grote blauwe bakken van Opnieuw & Co. Maar wat mag er eigenlijk allemaal in de textielbak en wat gebeurt er vervolgens mee? 

Wat mag er in de textielbak?

Goede, schone en droge kleding mag in de textielcontainer, ook als je het niet meer draagt. Denk aan shirts, broeken of kinderkleding. Kapotte kleding, sokken of ondergoed mag er ook in, zolang het schoon en droog is. Textiel is meer dan alleen kleding en schoenen. Ook handdoeken, theedoeken, lakens, poetslappen, riemen, petten, knuffels, sjaals en gordijnen horen erbij. Gooi dus al je oude, schone en droge textiel in de textielbak, draagbaar of niet. Zo wordt het goed hergebruikt.

Inwoner gooit textiel in de textielcontainer

Hoe bied ik mijn textiel aan?

Alle textiel die je hebt mag je in één vuilniszak doen. Knoop deze goed dicht, zodat er geen vocht bij kan komen. Schoenen mag je samenbinden en per paar inleveren. Heb je maar één schoen? Doe die dan bij het overige textiel in de vuilniszak.

Wat mag er niet in de textielbak?

Vloerbedekking en matrassen mogen niet in de textielbak. De vulling is vaak niet gemaakt van een textielsoort, wat het recyclingproces kan verstoren. Ook nat textiel mag niet. Als er iets nat is, kan het gaan schimmelen. Ook mag textiel met olie- of verfvlekken niet in de container. Deze materialen kunnen niet op dezelfde manier als textiel gerecycled worden. Verf en olie vallen namelijk onder het klein chemisch afval, wat heel anders behandeld moet worden. 

Wat gebeurt er met textiel?

In de sorteercentrale van Opnieuw&Co wordt het ingezamelde textiel gesorteerd in 2 stapels: draagbaar en niet draagbaar. 

Kleding die nog draagbaar is, wordt in de kringloopwinkels van Opnieuw&Co verkocht. Zo kan het zomaar zijn dat je jouw oude shirt in de winkel ziet hangen. Daarnaast gaat een deel naar andere organisaties in het binnen- en buitenland. 

Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt uit elkaar gehaald. De vezels die overblijven zijn grondstof voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal, autostoelen en nieuwe kleding.