Het gebeurt u vast ook wel eens. U koopt brood, aardappels of een stuk fruit en helaas verdwijnt hier wat van bij het GFT. Uiteraard kan dit wel eens gebeuren, maar wist u dat voedselverspilling een groot probleem is in Nederland? De gemiddelde Nederlander gooit per jaar zo’n 34 kilo aan eten weg. 

Wat is voedselverspilling?

Allereerst…Wat is voedselverspilling precies? Er is sprake van voedselverspilling wanneer er voedsel wat voor menselijke consumptie is geproduceerd, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen voedsel dat voor of na de houdbaarheidsdatum wordt weggegooid, of dat voedsel bedorven is of niet. Voedselverliezen die onvermijdelijk zijn, zoals schillen, (kaas)korsten, eierschalen, koffiedik, botten of graten worden hierbij niet meegerekend.

Hoeveel voedsel verspillen wij in Nederland?

Hoewel we steeds bewuster worden, verspillen wij in Nederland nog steeds aardig wat voedsel. Volgens het Voedingscentrum(externe link) gooit de gemiddelde Nederlander zo’n 34 kilo aan eten per jaar in de vuilnisbak of bij het GFT. Daar komt nog eens bij dat zo’n vijf kilo aan voedsel nog zelfs onaangeraakt in de verpakking of schil zit. Hierbij gaat het vooral om zuivel, brood, groenten en fruit.

Tips tegen voedselverspilling

Wilt u voedselverspilling voorkomen, koop dan precies wat u nodig hebt, kook precies op maat en bewaar eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur. U kunt daarbij zelfs zo’n € 120 tot € 150 per persoon per jaar besparen. Dat is nogal wat!

Een aantal tips op een rijtje:

  • Controleer voordat u boodschappen doet uw voorraadkast;
  • Gebruik een boodschappenlijstje;
  • Vries brood, maaltijdrestjes en worstsoorten in (plakjes kipfilet en ham kunnen prima ingevroren worden);
  • Koop niet meer dan u kunt gebruiken;
  • Kook creatief: stel een maaltijd samen van voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit.

THT en TGT

Over de houdbaarheidsdatum gesproken… Wat is eigenlijk het verschil tussen de ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) en de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Deze twee termen zorgen voor veel verwarring, maar hieronder zullen we het uitleggen.

THT

De ‘ten minste houdbaar tot’-datum staat op producten die in principe niet snel kunnen bederven. Producten met een THT-datum mag u ook gebruiken na de datum die op de verpakking staat. U moet dan wel kijken, ruiken en eventueel proeven of het product nog goed is. Over het algemeen zijn producten nog prima te consumeren en is het niet nodig om producten direct weg te gooien na een verlopen THT-datum.

TGT

Een ‘te gebruiken tot’-datum staat op producten die snel kunnen bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. De datum die op de verpakking staat is de laatste datum waarop het product nog veilig te gebruiken is. Na deze datum kunnen ziekteverwekkers gaan groeien waar men goed ziek van kunt worden. Uiteraard kunt u producten met een TGT-datum voor de vermelde datum invriezen om de houdbaarheid te verlengen.  

GFT

Moet u onverhoopt tóch voedsel weggooien? Gooi het dan bij het groente-, fruit- en tuinafval. Op deze manier kunnen de voedselresten gebruikt worden om bijvoorbeeld compost te maken.

Tips voor afval scheiden

Op een juiste manier afval scheiden is soms lastig, want welk afval hoort nu precies in welke bak? Om u te helpen, hebben wij wat tips voor het scheiden van afval op een rijtje gezet. Ook kunt u veel informatie vinden bij onze veelgestelde vragen. Heeft u andere vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.