Tips tegen voedselverspilling

Je koopt eten zoals brood, aardappels of fruit. Soms gaat er wat van weg in het GFT. Dat kan gebeuren, maar wist je dat voedselverspilling een groot probleem is in Nederland? Gemiddeld gooit elke Nederlander zo’n 34 kilo eten per jaar weg.

Wat is voedselverspilling?

Voedselverspilling betekent dat eten dat bedoeld is voor mensen, wordt weggegooid. Het maakt niet uit of het voedsel over de datum is of niet. Restjes die je altijd zou hebben zoals schillen, eierschalen of botten tellen niet mee.

Hoeveel voedsel verspillen wij in Nederland?

We worden steeds wat meer bewust, maar we verspillen nog steeds veel. Gemiddeld gooien mensen in Nederland 34 kilo eten weg per jaar. Soms zit het eten nog helemaal in de verpakking of schil. Vooral zuivel, brood, groenten en fruit worden vaak weggegooid.

Tips tegen voedselverspilling

Wil je minder verspillen? Koop alleen wat je nodig hebt, kook precies genoeg en bewaar eten goed. Zo bespaar je per persoon tussen € 120,- en € 150,- per jaar!

  • Check je koelkast en kast voor je boodschappen doet
  • Gebruik een boodschappenlijstje
  • Vries restjes en brood in
  • Koop niet te veel
  • Maak een maaltijd van voedsel dat bijna over de datum is

THT en TGT

Er is verschil tussen de houdbaarheidsdata:

THT (ten minste houdbaar tot) staat op producten die lang goed blijven. Je mag ze soms nog na die datum eten als ze er nog goed uitzien en ruiken.

TGT (te gebruiken tot) staat op bederfelijke producten zoals vlees en vis. Die moet je echt voor die datum gebruiken. Na die datum kunnen ze gevaarlijk zijn.

GFT

Moet je onverhoopt tóch voedsel weggooien? Gooi het dan bij het groente-, fruit- en tuinafval. Op deze manier kunnen de voedselresten gebruikt worden om bijvoorbeeld compost te maken.