Waarom afval scheiden?

Door afval goed te scheiden, kunnen waardevolle materialen die in het afval zitten weer opnieuw gebruikt worden. Zo is jouw afval weer een grondstof voor nieuwe producten. Dat bespaart niet alleen nieuwe grondstoffen, maar ook energie en geld. Wist je dat jouw afval voor het grootste deel bestaat uit waardevolle materialen die in z’n geheel of voor een deel kunnen worden hergebruikt? 

Recycling en hergebruik

Jouw gescheiden afval kan als basis worden gebruikt voor nieuwe producten. Zo worden de dopjes van lege melkpakken weer een nieuwe tuingieter of skateboard, maken we van etensresten waardevolle compost en van lege toiletrollen de krant van morgen. Kapotte elektrische apparaten worden uit elkaar gehaald en materialen zoals aluminium en koper opnieuw gebruikt. Textiel wordt door andere mensen gedragen, of gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe kleding. 

Spullen die nog in goede staat zijn, zoals banken of bedden, kun je ook een tweede leven geven door ze te verkopen of naar een kringloopwinkel of goede doelenwinkel te brengen. 

Grondstoffen en energie besparen

Als we materialen in ons afval opnieuw gebruiken dan hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te halen: bijvoorbeeld aardolie voor plastic, katoen voor kleding, bomen voor papier en metalen voor apparaten. Ook spaart het energie, want het winnen van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe producten kost meestal veel meer energie dan recyclen en/of hergebruik.

Kwaliteit van afval scheiden

Het gaat overigens niet alleen om de hoeveelheid afval die we scheiden, maar ook om de kwaliteit. Zo zit er vooral bij GFT, textiel en papier veel afval dat daar niet in hoort. Te veel vervuiling van gescheiden afval zorgt ervoor dat het alsnog verbrand moet worden en niet als waardevolle stroom gerecycled kan worden. Dan gaat het jammer genoeg samen met het restafval verloren in de verbrandingsoven, wat zorgt voor veel CO2-uitstoot. 

Kortom, hoe beter we ons afval scheiden, hoe beter het opnieuw gebruikt kan worden. 

Laten we samen eruit halen wat erin zit en zorgen voor een schonere wereld! 

Wil je weten welk afval je waar mag weggooien?

Lees meer over het scheiden van afval