Met bijna 3 kg ingezameld textiel per leerling is De Grote Reis de glansrijke winnaar van de Textielwedstrijd 2023. Wethouder Mario Bianchi reikte op woensdag 29 november de geldprijs én knuffel uit. Hij benadrukte het belang om textiel weg te gooien in de speciale textielcontainers, zodat we het kunnen hergebruiken óf weer iets nieuws van kunnen maken.  

Van 6 tot en met 10 november zamelden de leerlingen van een aantal basisscholen uit Albrandswaard en Ridderkerk 1793 kg textiel in. Dit was de opbrengst van de inzamelwedstrijd die werd georganiseerd om leerlingen bewust te maken van het belang van afval scheiden, hergebruik en recycling.  

Hergebruik en duurzaamheid 

De leerlingen van de deelnemende basisscholen kregen na een leerzame les over hergebruik en duurzaamheid de opdracht om zoveel mogelijk afgedankte kleding en textiel in te zamelen. Op de wedstrijddag brachten de enthousiaste kinderen zakken mee met afgedankte of kapotte kleren, handdoeken, schoenen, gordijnen en lakens. Aan het einde van de schooldag werden alle zakken opgehaald door Opnieuw & Co.  Van BAR Afvalbeheer kregen de kinderen die dag een lekkere en gezonde fruitsnack (met dank aan Polak’s Tuinderij in Poortugaal).

Beloning

Alle deelnemende scholen ontvangen een vergoeding voor het ingezamelde textiel. De school die het meest heeft ingezameld per leerling ontvangt een dubbele vergoeding én een mooie bokaal.

De textielwedstrijd werd georganiseerd door Opnieuw & Co in samenwerking met BAR Afvalbeheer.