Veelgestelde vragen - Minicontainers
Aanbieden minicontainer
Hoe bied ik mijn minicontainer aan op de inzameldag?
Je biedt je minicontainer(s) op de inzameldagen aan voor jouw woning. Als het voor onze voertuigen niet mogelijk is om de minicontainer bij jouw voordeur te legen, dan hebben wij in jouw buurt een aanbiedplaats aangewezen. Hier kun je je minicontainer op inzameldagen neerzetten.
Er zijn een aantal regels voor het aanbieden van de minicontainer:
- Zet de minicontainer op de inzameldag voor 08.00 uur op de aanbiedplaats, of de avond ervoor na 22.00 uur.
- Plaats jouw minicontainer op de aanbiedplaats met de handvatten richting de straat.
- Het deksel van de minicontainer moet volledig gesloten zijn. Een volle container met het deksel open kan niet veilig opgetild en geleegd worden en kan zwerfafval en/of nare geuren veroorzaken. Als het deksel niet dicht zit, wordt de minicontainer niet geleegd.
- Plaats geen vuilniszakken, dozen of ander afval op of naast de minicontainer. Afval op of naast de minicontainer wordt niet meegenomen.
- De minicontainer mag niet meer dan 60 kilo wegen. Een minicontainer die te zwaar is, kan schade aan het inzamelvoertuig en/of de container veroorzaken en wordt niet geleegd.
- Zit er restafval in jouw minicontainer voor papier of GFT? Dan wordt de minicontainer niet geleegd.
- Haal de minicontainer op de inzameldag zo snel mogelijk na het legen, maar uiterlijk voor 22.00 uur, weer weg van de aanbiedplaats.
Wist je dat ...... aarde of zand (grond) niet bij het GFT horen? Er mag maar een klein beetje aarde of zand (grond) in de minicontainer voor GFT, denk hierbij aan de inhoud van een bloempot. De minicontainer voor GFT wordt niet geleegd als er te veel aarde of zand in zit. Grotere hoeveelheden kun je naar het afvalaanbiedstation brengen.
Twijfel je waar jouw afval hoort? In de afvalscheidingswijzer vind je welk afval in welke container mag. De afvalscheidingswijzer is ook te vinden in de app BAR Afvalbeheer.
Op welke dag wordt mijn minicontainer geleegd?
De minicontainers voor PMD+restafval en GFT worden elke twee weken geleegd en de minicontainers voor papier eens in de vier weken. Kijk voor de inzameldagen van jouw minicontainers op jouw persoonlijke afvalkalender.
Hoe groot zijn de minicontainers?
De inhoud van een standaard minicontainer is 240 liter. De afmetingen zijn: hoogte 1005 mm, breedte 580 mm en lengte 740 mm.
Voor GFT en papier/karton zijn ook kleinere minicontainers van 140 liter beschikbaar. Hiervan zijn de afmetingen: hoogte 970 mm, breedte 480 mm en lengte 555 mm
Hoe herken ik mijn minicontainers?
De minicontainers hebben een adressticker op de achterkant, zodat je je eigen container gemakkelijk kunt herkennen.
Hoe houd ik mijn minicontainers voor GFT en PMD+restafval schoon?
De minicontainers voor GFT en PMD+restafval worden om de 14 dagen geleegd. Je kunt de minicontainers daarna zelf reinigen met groene zeep. Je kunt de minicontainers ook tegen betaling laten reinigen door een professioneel bedrijf.
Je kunt het afval ook kwijt in de GFT-cocon in de buurt van jouw appartement. Let wel, deze zijn niet gemaakt voor grote hoeveelheden. De inwerpklep is kleiner dan de klep van PMD+restafval verzamelcontainer.
Tot slot kun je ook biozakjes gebruiken om de minicontainer voor GFT schoner te houden. Gebruik alleen de composteerbare zakjes met het bekende kiemlogo. Deze zakjes zijn goed afbreekbaar. Als je de juiste zak gebruikt, zorg je ervoor dat het GFT ‘schoon’ blijft en niet vervuild wordt door plastic.
Mag ik een slot aanbrengen op mijn minicontainer?
Nee, dat is niet toegestaan. Sloten zijn moeilijk te openen als er vuil tussen zit of als het vriest. Hierdoor kan de minicontainer niet geleegd worden en blijf je met het afval zitten.
Ik heb onterecht een rode of gele kaart ontvangen. Wat kan ik doen?
Als je van mening bent dat je onterecht een kaart hebt ontvangen en jouw minicontainer onterecht niet is geleegd, kun je contact met ons opnemen.
Mijn buren doen hun restafval in mijn container. Hoe voorkom ik dat?
Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door jouw container pas aan de straat te zetten wanneer deze vol is. Indien mogelijk kun je de minicontainer, bij voorkeur op de ophaaldag, zo laat mogelijk (uiterlijk 07.30 uur) aan de straat zetten. We adviseren je daarnaast om hierover met de buren in gesprek te gaan. Wellicht komen jullie er samen uit.
Als jouw minicontainer niet werd geleegd doordat onbekenden er vuilniszakken in gooiden, adviseren wij je om hier een melding van te maken.
Wat als er iets stuk is aan mijn nieuwe minicontainer?
Je kunt een vervangende minicontainer aanvragen via het Afvalserviceportaal. Je ontvangt zo snel mogelijk een nieuwe container.
Voor het op aanvraag verstrekken van een vervangende minicontainer als gevolg van beschadiging of verlies door eigen schuld is het tarief € 75,00.
Wat moet ik doen als mijn minicontainer is gestolen of zoekgeraakt?
Wacht een paar dagen af of de minicontainer alsnog op de aanbiedplaats wordt teruggezet. Blijft de minicontainer vermist, maak dan een melding van de vermissing, zodat we de chip in de container kunnen blokkeren. De container kan dan niet meer namens jou worden geleegd. Je ontvangt vervolgens zo snel mogelijk een nieuwe container van ons.
Voor het op aanvraag verstrekken van een vervangende minicontainer als gevolg van beschadiging of verlies door eigen schuld is het tarief € 75,00.
Minicontainer aanvragen of omruilen
Mag ik nu nog een minicontainer aanvragen, als ik deze eerder heb geweigerd?
Ja, dat kan. Je kunt een minicontainer aanvragen via het Afvalserviceportaal. Er zijn dan wel kosten verbonden aan het aanvragen van een minicontainer. Bekijk hier het tarief.
Kan ik ook extra minicontainers aanvragen?
Ja, dat kan. Je kunt een extra minicontainer aanvragen via het Afvalserviceportaal.
Er zijn kosten verbonden aan het op aanvraag verstrekken van een extra minicontainer. Bekijk hier het tarief.
Kan ik mijn container ook omruilen voor een kleinere minicontainer?
Je kunt een kleiner formaat (140 liter) van jouw minicontainer voor GFT of Papier/karton aanvragen via het Afvalserviceportaal.
De standaardmaat is 240 liter. Een container voor PMD+restafval is niet in een kleiner formaat beschikbaar.
Er zijn kosten verbonden aan het omwisselen van een minicontainer. Bekijk hier het tarief.
Hoe weet ik wanneer mijn bestelling geleverd wordt?
Na jouw aanvraag via het Afvalserviceportaal ontvang je een bevestigingsmail met de leverdatum.