Sticker tegen papierverspilling

Inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk ontvangen niet langer ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus als je daar niet zelf om vraagt. Met deze maatregel wil de gemeente papierverspilling en milieubelasting door ongewenst ongeadresseerd reclamedrukwerk tegengaan.

Wat zijn ongeadresseerde reclamefolders?

In reclamefolders wordt reclame gemaakt voor bijvoorbeeld producten of betaalde services, vaak met een speciale aanbieding. Ongeadresseerde reclamefolders zijn reclamefolders die gratis huis-aan-huis worden verspreid en waar jouw adres (of postbus) en woonplaats niet op staan. Ook proefproducten die gratis huis-aan-huis worden verspreid, zonder dat jouw adres (of postbus) en woonplaats hier op staan, vallen onder ongeadresseerde reclamefolders.

Ja-sticker tegen papierverspilling

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 30 kilo papier per jaar aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 25 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid.

Sticker op de brievenbus

Je kunt zelf kiezen of je ongeadresseerde reclamefolders wilt blijven ontvangen. Wil je ze wel ontvangen? Dan laat je dat aan de bezorger weten door de Ja-sticker op de brievenbus te plakken. Wil je geen ongeadresseerde reclamefolders meer ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Huis-aan-huisbladen ontvang je altijd, behalve als je een Nee/Nee-sticker op de brievenbus hebt. Bij huis-aan-huisbladen kun je denken aan de Schakel, de Botlek, de Combinatie enzovoort.

 
Sticker op de brievenbusWat je krijgt in de brievenbus
Geen stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Ja-stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen
Ja-stickerWel ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen

De Nee/Ja-sticker is niet meer te krijgen. Als je geen ongeadresseerde reclamefolders wil ontvangen maar wel huis-aan-huisbladen, dan hoef je geen sticker op de brievenbus te plakken.

*Indien je een Ja/Ja-sticker op de brievenbus hebt, blijft deze geldig.

Hoe kom je aan een Ja-sticker?

De Ja-sticker is gratis te krijgen bij het gemeentehuis. Ook de Nee/Nee-sticker kun je gratis ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Het is niet nodig om een afspraak te maken.

Een Ja-sticker kun je ook gratis ontvangen van Spotta. Stuur een e-mail naar kwaliteitsbeheer@spotta.nl met als onderwerp `JA-sticker ontvangen` en in de e-mail je adresgegevens, dan ontvang je van Spotta per post een Ja-sticker.

Toch reclamefolders zonder dat je het wil

Heb je een Nee/Ja-sticker of Nee/Nee-sticker of heb je helemaal geen sticker op de brievenbus? En heb je toch ongeadresseerde reclamefolders ontvangen? Dan kun je dat melden bij je gemeente. Als er meerdere meldingen over dezelfde adverteerder zijn dan spreken we het bedrijf erop aan. De gemeente kan het bedrijf ook een boete geven.

Melding maken

Wil je een melding maken, neem dan contact op met jouw gemeente: 

Geen reclamefolders ontvangen terwijl je dat wel wil?

Je hebt geen folders ontvangen terwijl je wel een Ja-sticker op de brievenbus hebt. Dan kun je dit melden bij de verspreider van de folders. BAR Afvalbeheer is geen verspreider van folders, maar willen je wel graag helpen om een melding te maken van niet ontvangen folders. Spotta (folderpakket dat in de folie zit) is de grootste verspreider van wekelijkse reclamefolders. 

Melding maken

Je kunt op drie manieren melding maken van het niet ontvangen van het folderpakket van Spotta terwijl je wel een Ja-sticker hebt:

Andere mogelijkheden voor folders

De productie van het papier van de folders en krantjes belast het milieu (óók als het gerecycled papier is), net als het drukken en vervoeren ervan. Iedere ongewenste folder heeft daarom onnodige milieu-impact. Milieu Centraal geeft tips om dit onder controle te houden.

Veelgestelde vragen over de Ja-sticker

Wil je meer informatie over wat er wel of niet in jouw brievenbus mag worden bezorgd? Of hoe je reclamefolders op een andere manier dan in de brievenbus kunt ontvangen of bekijken? Bekijk hier de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de Ja-sticker.