Vanaf 1 oktober 2021 ontvangt u als inwoner van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk niet langer ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus als u daar niet zelf om vraagt. Met deze maatregel wil de gemeente papierverspilling en milieubelasting door ongewenst ongeadresseerd reclamedrukwerk tegengaan.

Wat zijn ongeadresseerde reclamefolders?

In reclamefolders wordt reclame gemaakt voor bijvoorbeeld producten of betaalde services, vaak met een speciale aanbieding. Ongeadresseerde reclamefolders zijn reclamefolders die gratis huis-aan-huis worden verspreid en waar uw adres (of postbus) en woonplaats niet op staan. Ook proefproducten die gratis huis-aan-huis worden verspreid, zonder dat uw adres (of postbus) en woonplaats hier op staan, vallen onder ongeadresseerde reclamefolders.

Ja-sticker tegen papierverspilling

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 30 kilo papier per jaar aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 25 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid.

Sticker op de brievenbus

U kunt zelf kiezen of u na 1 oktober 2021 ongeadresseerde reclamefolders wilt blijven ontvangen. Wilt u ze wel ontvangen? Dan laat u dat aan de bezorger weten door de Ja-sticker op uw brievenbus te plakken. Wilt u geen ongeadresseerde reclamefolders meer ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. Huis-aan-huisbladen ontvangt u altijd, behalve als u een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus heeft. Bij huis-aan-huisbladen kunt u denken aan de Schakel, de Botlek, de Combinatie enzovoort.

Stickers per 1 oktober 2021
Sticker op de brievenbus Wat u krijgt in de brievenbus
Geen sticker Geen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Ja-sticker Geen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-sticker Geen ongeadresseerde reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen
Ja-sticker Wel ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen

De Nee/Ja-sticker is niet meer te krijgen. Als u geen ongeadresseerde reclamefolders wilt ontvangen maar wel huis-aan-huisbladen, dan hoeft u geen sticker op uw brievenbus te plakken.

*Indien u een Ja/Ja-sticker op uw brievenbus heeft, blijft deze geldig.

Andere mogelijkheden voor folders

Er zijn verschillende mogelijkheden om folders te ontvangen of juist niet te ontvangen. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Ik wil geen folders en ook geen Huis-aan-Huisbladen meer ontvangen!

Dan plakt u een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus. De Nee/Nee-sticker kunt u gratis bij de receptie van het gemeentehuis halen. Het is niet nodig om een afspraak te maken.

Ik wil wel wekelijks de folders ontvangen in mijn brievenbus!

Dan plakt u een Ja-sticker op de brievenbus. De Ja-sticker is binnenkort op verschillende plaatsen verkrijgbaar zoals bij de receptie van het gemeentehuis en diverse winkels (Primera, Kruidvat, Aldi, DA, AH, MCD en Intratuin). Ook zal de Ja-sticker in september diverse keren in het folderpakket zitten.  

Ik wil wel folders, maar niet op papier! 

Wilt u geen papieren folders meer ontvangen maar toch geen aanbiedingen missen? Op verschillende websites en apps kunt u de meeste reclamefolders ook vinden. Bijvoorbeeld op www.folders.nl (ook als app). 

Ik wil alleen specifieke folders!

Wilt u alleen specifieke folders ontvangen? Maak dan een keuze via de website www.folderkiezer.nl of www.kiesjefolders.nl. Dan krijgt u het gewenste reclamemateriaal per post toegestuurd.

Ik wil geen geadresseerde reclame meer ontvangen! 

Wilt u geen geadresseerde reclame meer ontvangen? Stuur deze dan retour afzender en meld uw adres af via www.postfilter.nl.

Toch reclamefolders zonder dat u het wilt

Heeft u een Nee/Ja-sticker of Nee/Nee-sticker of heeft u helemaal geen sticker op uw brievenbus? En heeft u toch ongeadresseerde reclamefolders ontvangen? Dan kunt u dat vanaf 1 oktober 2021 melden bij BAR Afvalbeheer. Als er meerdere meldingen over dezelfde adverteerder zijn dan spreken we het bedrijf erop aan. De gemeente kan het bedrijf ook een boete geven. U kunt ook melden dat u juist geen folders heeft ontvangen, terwijl u wel een Ja-sticker op uw brievenbus heeft.

Melding maken

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u een melding maken over ongeadresseerde reclamefolders in uw brievenbus. 

Veelgestelde vragen over de Ja-sticker

Wilt u meer informatie over wat er wel of niet in uw brievenbus mag worden bezorgd? Of hoe u reclamefolders op een andere manier dan in uw brievenbus kunt ontvangen of bekijken? Bekijk hier de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de Ja-sticker.