Inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk ontvangen niet langer ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus als u daar niet zelf om vraagt. Met deze maatregel wil de gemeente papierverspilling en milieubelasting door ongewenst ongeadresseerd reclamedrukwerk tegengaan.

Wat zijn ongeadresseerde reclamefolders?

In reclamefolders wordt reclame gemaakt voor bijvoorbeeld producten of betaalde services, vaak met een speciale aanbieding. Ongeadresseerde reclamefolders zijn reclamefolders die gratis huis-aan-huis worden verspreid en waar uw adres (of postbus) en woonplaats niet op staan. Ook proefproducten die gratis huis-aan-huis worden verspreid, zonder dat uw adres (of postbus) en woonplaats hier op staan, vallen onder ongeadresseerde reclamefolders.

Ja-sticker tegen papierverspilling

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 30 kilo papier per jaar aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 25 folders per week. Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid.

Sticker op de brievenbus

U kunt zelf kiezen of u ongeadresseerde reclamefolders wilt blijven ontvangen. Wilt u ze wel ontvangen? Dan laat u dat aan de bezorger weten door de Ja-sticker op uw brievenbus te plakken. Wilt u geen ongeadresseerde reclamefolders meer ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. Huis-aan-huisbladen ontvangt u altijd, behalve als u een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus heeft. Bij huis-aan-huisbladen kunt u denken aan de Schakel, de Botlek, de Combinatie enzovoort.

 
Sticker op de brievenbusWat u krijgt in de brievenbus
Geen stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Ja-stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
Nee/Nee-stickerGeen ongeadresseerde reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen
Ja-stickerWel ongeadresseerde reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen

De Nee/Ja-sticker is niet meer te krijgen. Als u geen ongeadresseerde reclamefolders wilt ontvangen maar wel huis-aan-huisbladen, dan hoeft u geen sticker op uw brievenbus te plakken.

*Indien u een Ja/Ja-sticker op uw brievenbus heeft, blijft deze geldig.

Toch reclamefolders zonder dat u het wilt

Heeft u een Nee/Ja-sticker of Nee/Nee-sticker of heeft u helemaal geen sticker op uw brievenbus? En heeft u toch ongeadresseerde reclamefolders ontvangen? Dan kunt u dat melden bij BAR Afvalbeheer. Als er meerdere meldingen over dezelfde adverteerder zijn dan spreken we het bedrijf erop aan. De gemeente kan het bedrijf ook een boete geven.

Melding maken

U kunt een melding(externe link) maken over ongeadresseerde reclamefolders in uw brievenbus. 

Geen reclamefolders ontvangen terwijl u dat wel wilt?

U hebt geen folders ontvangen terwijl u wel een Ja-sticker op uw brievenbus heeft. Dan kunt u dit melden bij de verspreider van de folders. De NV BAR Afvalbeheer is geen verspreider van folders, maar willen u wel graag helpen om een melding te maken van niet ontvangen folders. Spotta (folderpakket dat in de folie) is de grootste verspreider van wekelijkse reclamefolders. 

Melding maken

U kunt op drie manieren melding maken van het niet ontvangen van het folderpakket van Spotta terwijl u wel een Ja-sticker heeft:

Andere mogelijkheden voor folders

De productie van het papier van de folders en krantjes belast het milieu (óók als het gerecycled papier is), net als het drukken en vervoeren ervan. Iedere ongewenste folder heeft daarom onnodige milieu-impact. Milieu Centraal(externe link) geeft tips om dit onder controle te houden.

Veelgestelde vragen over de Ja-sticker

Wilt u meer informatie over wat er wel of niet in uw brievenbus mag worden bezorgd? Of hoe u reclamefolders op een andere manier dan in uw brievenbus kunt ontvangen of bekijken? Bekijk hier de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de Ja-sticker.