Veelgestelde vragen - Variabel tarief

Variabel tarief

Wat houdt het "variabel tarief" in?

Ieder huishouden betaalt afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. ‘Variabel tarief’ betekent dat de afvalstoffenheffing uit een vast deel en een variabel deel bestaat. Het vaste deel is voor iedereen gelijk en wordt bepaald door de kosten van gezamenlijke voorzieningen (bv. inzamelwagens, de containers aan huis en de ondergrondse containers). Op het variabele deel hebben inwoners zelf invloed. Als zij afval goed scheiden en minder restafval aanbieden, betalen ze minder afvalstoffenheffing. Op dit moment hanteert alleen de gemeente Albrandswaard het variabel tarief.

Waarom een variabel tarief?

Om het scheiden van afval te stimuleren en de hoeveelheid restafval te verminderen. Het verbranden van restafval is namelijk duur en slecht voor het milieu. Bovendien zit ons afval nog vol waardevolle materialen die we kunnen hergebruiken. Door afval zoveel mogelijk te scheiden (en te voorkomen), blijft er zo min mogelijk restafval over. Dit scheelt in de kosten en is beter voor het milieu.

Hoe wordt de afvalstoffenheffing berekend?

Voor inwoners uit de gemeente Albrandswaard bestaat de afvalstoffenheffing uit twee delen: een vast deel dat wordt aangevuld met een variabel deel. Het variabele bedrag is afhankelijk van hoe vaak inwoners PMD+restafval in de ondergrondse container weggooien of hoe vaak inwoners de minicontainer voor PMD+restafval (oranje deksel) aan de weg zetten. Wie minder restafval inlevert, hoeft minder te betalen.


Inwoners uit de gemeente Barendrecht en Ridderkerk betalen alleen een vast tarief. 

Hoe weet ik hoeveel PMD+restafval ik inlever?

Je kunt met je DigiD op het klantenportaal van de gemeentelijke belastingdienst inloggen en zien hoe vaak je pas op de containers voor PMD+restafval is geregistreerd, of hoe vaak je minicontainer voor PMD+restafval is geleegd.

Dit kan via de website van SVHW

Ik heb de afvalpas voor de paslezer gehouden, maar de container gaat niet helemaal open. Wordt dit meegerekend?

Helaas komt het heel soms voor dat de klep niet ver genoeg open gaat, bijvoorbeeld omdat de klep klem zit. De klepbeweging wordt dan wel geregistreerd. U kunt dit dan aan ons doorgeven. Deze wordt dan niet in rekening gebracht. Is de klep gesloten gebleven dan vindt er geen registratie plaats.