Algemene vragen over GFT

Waarom mogen er alleen composteerbare zakjes gebruikt worden?

Ons GFT wordt gecomposteerd. Gebruik daarom alleen de composteerbare zakjes met het bekende kiemlogo of OK-Compostlogo. Deze zakjes zijn goed afbreekbaar. Als je het juiste zakje gebruikt, zorg je ervoor dat het GFT ‘schoon’ blijft en niet vervuild wordt door plastic.

Je kunt het afval ook kwijt in de GFT-cocon in de buurt van jouw appartement. Let wel, deze zijn niet gemaakt voor grote hoeveelheden. De inwerpklep is kleiner dan de klep van een PMD+restafval verzamelcontainer.

Wat kan ik doen om mijn GFT-container schoon te houden?

Een aantal tips om eventuele nare luchtjes en ongedierte in de GFT-container tegen te gaan:

  • Zet de container op een koele plek uit de zon.
    Zorg dat de GFT-bak niet in de volle zon staat. Probeer een plek op te zoeken waar zoveel mogelijk schaduw is, de onaangename lucht zal direct al een stuk minder snel verspreiden.
  • Voorkom vocht
    Heb je het gras gemaaid? Laat het een dagje liggen totdat het wat gedroogd is. Dit geldt ook voor etensresten. Laat het ‘uitlekken’, dan heb je minder last van geurtjes. Heb je tuinafval en etensrestjes, dan werkt het goed om laagjes te maken: leg op een laag keukenafval een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het GFT een stuk droger.  
  • Geef het lucht!
    Laat de lucht circuleren door de GFT-minicontainer, waardoor ook de geur minder zal zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stukje hout tussen het deksel te leggen, zodat het op een kier staat.
  • Stro en zaagsel
    Wat stro of een oude krant op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes.
  • Leg Hedera (klimop-soort) in de bak
    Hedera is een klimop-soort waar maden niet van houden. Gooi een tak hiervan in de GFT-minicontainer en de maden zullen snel afnemen,
  • Verpak etensresten in een krant
    Door etensresten – als ze opgedroogd zijn – in een krant te verpakken voorkom je ook onaangename geurtjes in de container.
  • Maak hem leeg en schoon voordat je op vakantie gaat
    Je komt terug van vakantie en je GFT-bak zit vol maden... dat wil niemand. Zorg daarom dat je hem leeg en schoon maakt voordat je vertrekt. Of vraag de buren om hem voor je aan de straat te zetten.
  • Lavendel
    Heb je lavendel in de tuin staan? Knip een paar takjes af en doe ze in de minicontainer. Net als hedera houden maden daar niet van.
  • Biologisch afbreekbaar zakje
    Verpak etensrestjes in een biologisch afbreekbaar afvalzakje of in een krant, dan krijgen vliegjes en maden minder kans. Deze zijn te herkennen aan het kiemplantlogo.
  • Maak de container regelmatig schoon
    Dit kan met water en groene zeep. Je kunt ook producten gebruiken zoals containerfris, Bio-rem of HG tegen GFT-geur om eventuele stankoverlast te voorkomen. Gebruik geen chloor! Dit is schadelijk voor het composteringsproces.
  • Mottenballen
    Doe mottenballen in een pantykousje of een oude sok en hangt dit in de container. Vliegen houden niet van deze geur. Haal dit er wel uit voordat je de container aanbiedt.
     
  • Heb je toch last van maden?
    Bestrijd ze dan op de volgende manieren:
    • Leg een tak hedera (klimop) in de container. Deze plant is giftig voor maden.
    • Heb je lavendel in de tuin staan? Knip een paar takjes af en ze in de minicontainer. Net als hedera houden maden daar niet van.
    • Strooi wat zout in de container, hiervan drogen ze uit.
    • Zet de container open, vogeltjes houden van maden.

Ik woon op de begane grond van hoogbouw en heb een tuin. Waar kan ik mijn tuinafval kwijt?

Je kunt tuinafval kwijt in de GFT-cocon in de omgeving van jouw appartementencomplex. Je kunt ook een minicontainer voor GFT aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik heb geen GFT-bakje voor op het aanrecht ontvangen

Woon je in de laagbouw en heb je interesse in een GFT-bakje, dan kun je dit ophalen bij BAR Afvalbeheer (Nijverheidsweg 3, 3161 GJ Rhoon) of bij het gemeentehuis. Woon je in de hoogbouw en heb je nog geen GFT-bakje ontvangen, maak dan een melding.

Kan ik mijn GFT naar het afvalaanbiedstation brengen?

Je kunt jouw tuinafval wel brengen naar het afvalaanbiedstation, maar uw groente-, fruit- en etensresten niet.

Ik ben het niet eens met de locatie van de GFT-cocon

Voordat de aangewezen locaties definitief worden vastgesteld door het college, krijgen inwoners de gelegenheid om  bezwaren, opmerkingen en klachten kenbaar te maken aan de hand van een zienswijze. Daarna worden de GFT-cocons definitief geplaatst.