Algemene vragen over GFT

Waarom mogen er alleen composteerbare zakjes gebruikt worden?

Ons GFT wordt gecomposteerd. Gebruik daarom alleen de composteerbare zakjes met het bekende kiemlogo. Deze zakjes zijn goed afbreekbaar. Als u het juiste zakje gebruikt zorgt u ervoor dat het GFT ‘schoon’ blijft en niet vervuild wordt door plastic.

U kunt het afval ook kwijt in de gft-cocon in de buurt van uw appartement. Let wel, deze zijn niet gemaakt voor grote hoeveel heden. De inwerpklep is kleiner dan de klep van PMD+restafval verzamelcontainer.

Wat kan ik doen om mijn GFT-container schoon te houden?

Een aantal tips om eventuele nare luchtjes en ongedierte in de GFT-container tegen te gaan:

 • Zet de container op een koele plek uit de zon.
  Zorg dat uw GFT-bak niet in de volle zon staat. Probeer een plek op te zoeken waar zoveel mogelijk schaduw is, de onaangename lucht zal direct al een stuk minder snel verspreiden.
 • Voorkom vocht
  Heeft u het gras gemaaid? Laat het een dagje liggen totdat het wat gedroogd is. Dit geldt ook voor etensresten, laat het ‘uitlekken’, dan heeft u minder last van geurtjes. Heeft u tuinafval en etensrestjes, dan werkt het goed om laagjes te maken: leg op een laag keukenafval een laag gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het GFT een stuk droger.  
 • Geef het lucht!
  Laat de lucht circuleren door de GFT-minicontainer, waardoor ook de geur minder zal zijn. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een stukje hout tussen de deksel te leggen, zodat het op een kier staat.
 • Stro en zaagsel
  Wat stro of een oude krant op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes.
 • Leg Hedera (klimop-soort) in de bak
  Hedera is een klimop-soort waar maden niet van houden. Gooi een tak hiervan in de GFT-minicontainer en de maden zullen snel afnemen,
 • Verpak etensresten in een krant
  Door etensresten – als ze opgedroogd zijn – in een krant te verpakken voorkomt u ook onaangename geurtjes in de container.
 • Maak hem leeg en schoon voordat u op vakantie gaat
  Als je terugkomt en de GFT-bak zit vol met maden, dat wil niemand. Zorg daarom dat u hem leeg en schoon maakt voordat je vertrekt. Of vraag de buren om hem voor u aan de straat te zetten.
 • Lavendel
  Heeft u lavendel in de tuin staan? Knip een paar takjes af en doe ze in de minicontainer. Net als hedera houden maden daar niet van.
 • Biologisch afbreekbaar zakje
  Verpak etensrestjes in een biologisch afbreekbaar afvalzakje of in een krant, dan krijgen vliegjes en maden minder kans. Deze zijn te herkennen aan het kiemplantlogo.
 • Maak de container regelmatig schoon
  Dit kan met water en groene zeep.U kunt ook producten gebruiken. zoals containerfris, Bio-rem of HG tegen GFT-geur om eventuele stankoverlast te voorkomen. Gebruik geen chloor! Dit is schadelijk voor het composteringsproces.
 • Mottenballen
  Doe mottenballen in een pantykousje of een oude sok en hangt dit in de container, vliegen houden niet van deze geur. Haal dit er wel uit voordat u de container aanbiedt.
   
 • Heeft u toch last van maden?
  Bestrijd ze dan op de volgende manieren:
  • Leg een tak hedera (klimop) in de container. Deze plant is giftig voor maden.
  • Heeft u lavendel in de tuin staan? Knip een paar takjes af en ze in de minicontainer. Net als hedera houden maden daar niet van.
  • Strooi wat zout in de container, hiervan drogen ze uit.
  • Zet de container open, vogeltjes houden van maden.

Ik woon op de begane grond van hoogbouw en heb een tuin. Waar kan ik mijn tuinafval kwijt?

U kunt uw tuinafval kwijt in de GFT-cocon in de omgeving van uw appartementencomplex. U kunt ook een minicontainer voor GFT aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik heb geen GFT-bakje voor op het aanrecht ontvangen

Woont u in de laagbouw en heeft u interesse in een GFT-bakje, dan kunt u dit ophalen bij de NV BAR-Afvalbeheer (Nijverheidsweg 3, 3161 GJ Rhoon) of bij het gemeentehuis. Woont u in de hoogbouw en heeft u nog geen GFT-bakje ontvangen, maak dan een melding.

Kan ik mijn GFT naar het afvalaanbiedstation brengen?

U kunt uw tuinafval wel brengen naar het afvalaanbiedstation, maar uw groente-, fruit- en etensresten niet.

Ik ben het niet eens met de locatie van de GFT-cocon

Voordat de aangewezen locaties definitief worden vastgesteld door het college, krijgen inwoners de gelegenheid om een bezwaren, opmerkingen en klachten kenbaar te maken. Daarna worden de GFT-cocons definitief geplaatst.