Waar vind ik de containers voor GFT, papier/karton en glas bij mij in de buurt, zodat ik dit makkelijk kan wegbrengen?

Kijk op de plattegrond op onze website of in de BAR afval-app voor een ondergrondse container bij u in de buurt.

Komen er meer ondergrondse containers voor bijvoorbeeld papier/karton, glas en restafval?

Op een aantal locaties in de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn al extra ondergrondse containers geplaatst. Ook zijn er containers voor PMD+restafval omgewisseld naar containers voor papier/karton. In de komende maanden volgen er nog meer veranderingen, zodat u uw afval bij u in de buurt gescheiden kunt wegbrengen.

Mag ik mijn afvalzak naast de ondergrondse container zetten als die vol is?

Nee, dat mag niet. De ondergrondse containers hebben een vulgraadsensor. We krijgen een melding als de container voor 70% vol zit en komen de container dan legen. De kans dat een container vol zit, is dus klein. Is de container wel vol of is er een storing, dan kunt u een melding maken. U kunt uw afvalzak weggooien in een andere container bij u in de buurt. Deze kunt u vinden op onze website of in de BAR afval-app.

Mogen groente-, fruit- en etensresten verpakt in een plastic afvalzak in de GFT-cocon worden gegooid?

Nee, plastic hoort niet bij het GFT en moet er dus eerst uitgehaald worden. Ander kan het GFT niet worden gecomposteerd. Gebruik daarom alleen de composteerbare zakjes met het bekende kiemlogo. Deze zakjes zijn goed afbreekbaar. Als u de juiste zak gebruikt, zorgt u ervoor dat het GFT ‘schoon’ blijft en niet vervuild wordt door plastic.

Hoe lang blijven de ondergrondse containers en GFT-cocons open?

In mei en juni 2021 ontvangen alle huishoudens in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk een nieuwe afvalpas. Vanaf dat moment gebruikt u de afvalpas om de ondergrondse containers voor PMD+restafval te openen. Zonder afvalpas gaan de ondergrondse containers dan niet meer open. Heeft u een minicontainer voor PMD+restafval? Dan kunt u uw nieuwe afvalpas niet gebruiken om de ondergrondse containers te openen. De ondergrondse containers voor papier/karton en de GFT-cocons zijn voorlopig nog zonder pas te openen. U ontvangt tijdig bericht van ons wanneer dit verandert. Bekijk het schema wanneer de nieuwe afvalpassen worden bezorgd.

De ondergrondse container is vol, maar ik heb wel mijn pasje ervoor gehouden. Gaat dit van mijn aantal klepbewegingen af wanneer het nieuwe betaalsysteem wordt ingevoerd?

Nee. Als de ondergrondse container vol zit, wordt er geen klepbeweging gerekend. De container gaat dan namelijk niet open. Als uw afvalzak niet past maar de container gaat wel open, dan registreert de opening wel. Dan zal u uw afvalzak wat kleiner moeten maken, of de zak goed aandrukken.

Ik woon in de hoogbouw en maak nu gebruik van inpandige containers. Houden we deze containers?

Nee, de inpandige rolcontainers gaan verdwijnen. In plaats daarvan komt er een ondergrondse container voor PMD+restafval en een GFT-cocon in de buurt van uw appartementencomplex. Textiel, glas en papier/karton kunt u kwijt in de containers bij u in de buurt.

Kan ik met mijn nieuwe afvalpas alle containers voor PMD+restafval gebruiken?

Nee, u heeft met uw nieuwe afvalpas alleen toegang tot de ondergrondse containers voor PMD+restafval in uw wijk. Heeft u een minicontainer voor PMD+restafval? Dan kunt u uw nieuwe afvalpas niet gebruiken om de ondergrondse containers te openen.

Kunnen we nog onbeperkt restafval aanbieden?

Ja, op dit moment is het nieuwe betaalsysteem nog niet ingevoerd. Zodra dit wel het geval is, wordt u hierover geïnformeerd. Meer informatie over de planning vindt u op de pagina invoering variabel tarief.