Algemene vragen over de afvalpas

Kan ik extra afvalpassen aanvragen?

Momenteel wordt per adres één afvalpas uitgereikt. Het is niet mogelijk om een extra afvalpas aan te vragen. 

Hoe vraag ik een nieuwe afvalpas aan?

Als je je afvalpas kwijt bent, kun je gemakkelijk een nieuwe pas aanvragen. Dit kun je online doen via het Afvalserviceportaal. Na het invullen van jouw postcode en huisnummer adresgegevens, klik je op het blokje ‘Aanvraag’, met als ondertitel ‘Afvalpas’. Hier vul je je gegevens in en zie je hoeveel een nieuwe afvalpas kost. Binnen vier werkdagen ontvang je een nieuwe afvalpas die je kunt gebruiken om jouw afval weg te brengen naar een afvalaanbiedstation of ondergrondse/bovengrondse container.

Per adres verstrekken we één afvalpas. Zodra je een nieuwe afvalpas hebt aangevraagd, blokkeren we jouw oude afvalpas. 

Als je een nieuwe bewoner bent en je hebt geen afvalpas, of jouw afvalpas werkt niet, neem dan contact met ons op via het algemene nummer van jouw gemeente.

Kan ik de afvalpas ook als app downloaden via mijn smartphone?

Nee, dat is op dit moment technisch niet mogelijk.

Kan ik een gaatje in de afvalpas maken, zodat ik hem aan mijn sleutelhanger kan doen?

Nee, je kunt geen gaatjes in de afvalpas maken. Er zit een chip in de afvalpas die dan beschadigt, waardoor de afvalpas niet meer werkt.

Mijn afvalpas is kwijt of beschadigd. Wat moet ik doen?

Je kunt een nieuwe afvalpas bij ons aanvragen via het online Afvalserviceportaal. Een nieuwe afvalpas aanvragen kost € 20,00. Ben je een nieuwe bewoner of werkt de afvalpas niet, neem dan contact met ons op via het algemene nummer van jouw gemeente.

Ik ga verhuizen. Wat moet ik doen met de afvalpas?

Als je verhuist (ook binnen de gemeente), neem je de afvalpas niet mee. De afvalpas hoort namelijk bij een adres. Je laat de afvalpas achter op een duidelijk zichtbare plek in het pand. Zo kunnen volgende bewoners de afvalpas gebruiken.

Ik ben verhuisd en heb in de nieuwe woning geen afvalpas gevonden. Wat moet ik doen?

Neem dan contact met ons op via het meldingenformulier of telefonisch via:

Kan ik met mijn afvalpas ook naar een afvalaanbiedstation van BAR Afvalbeheer in een andere gemeente?

Nee, met jouw afvalpas kun je alleen het afvalaanbiedstation in jouw eigen gemeente bezoeken.

De afvalpas en ondergrondse containers

Hoe kan ik met mijn afvalpas de ondergrondse container openen?

Heb ik mijn afvalpas nodig om de ondergrondse containers voor papier/karton, glas en andere grondstoffen te openen?

Inwoners van de hoogbouw van alle drie de gemeenten gebruiken hun afvalpas om de verzamelcontainers voor PMD+restafval, GFT en papier/karton in hun wijk te openen. In Barendrecht gebruiken de inwoners van de laagbouw hun afvalpas om de verzamelcontainers PMD+restafval en papier/karton te openen.

De containers voor textiel en glas zijn zonder pas te gebruiken.

Ik heb een minicontainer voor PMD+restafval. Kan ik met mijn afvalpas ook gebruik maken van de ondergrondse containers voor PMD+restafval?

Nee, dat kan niet.

De ondergrondse container gaat niet open met mijn afvalpas. Wat kan ik doen?

Met jouw afvalpas heb je toegang tot alle ondergrondse containers voor PMD+restafval in jouw wijk. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn:

  • Probeer het eerst bij een andere ondergrondse container in de wijk. Lukt het daar wel, dan heeft de eerste container een storing. Wil je een storing altijd aan ons melden?
  • Lukt het ook niet bij een andere container in de wijk, dan werkt jouw pas waarschijnlijk niet.

Zet jouw afval niet naast de container, maar neem het afval weer mee naar huis. Met een naastplaatsing riskeer je een boete.

Ik heb de afvalpas voor de paslezer gehouden, maar ik doe de container niet open of de container gaat niet open. Wordt dit meegerekend voor het variabel tarief?

Als een container vol is of een storing heeft zal de klep niet opengaan (en zal er geen klepbeweging worden geregistreerd, ook al is de afvalpas voor de paslezer gehouden). Pas als de klep open is geweest wordt het als een lediging geregistreerd.

Je kunt inzien hoe vaak de pas op de containers voor PMD+restafval is geregistreerd. Ongeveer een week na gebruik kun je inzien of er bij jou een klepbeweging daadwerkelijk is geregistreerd. Zo kun je je verbruik gemakkelijk bijhouden.

Bewoners van Barendrecht en Albrandswaard kunnen de registraties inzien via mijn SVHW.
Bewoners van Ridderkerk kunnen terecht op Mijn Belastingen.