Afval scheiden

Waarom moet ik afval scheiden?

Veel afval is alleen geschikt voor hergebruik of recycling als het apart wordt ingezameld. Jouw afval is grondstof voor nieuwe producten. Bovendien is afval scheiden goedkoper voor jou.

Van verreweg het meeste ‘afval’ dat gescheiden wordt ingeleverd, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Zo worden kapotte elektrische apparaten uit elkaar gehaald en materialen zoals aluminium en koper opnieuw gebruikt. Textiel wordt door andere mensen gedragen, of gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe kleding.

Recyclen kan alleen als de grondstof gescheiden wordt ingeleverd. Grondstoffen mogen namelijk niet vervuild zijn door ander afval. Daarom is het achteraf sorteren en recyclen van GFT of textiel niet mogelijk. Plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) zijn een uitzondering en worden wel door middel van nascheiding uit het restafval gesorteerd en hergebruikt.

Welk afval moet ik scheiden?

Om het te kunnen hergebruiken, moeten we papier, glas, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) scheiden. Tips voor het scheiden van afval vind je hier.

Ik wil hulp bij het scheiden van mijn afval

Wil je advies en handige tips over het scheiden van verschillende soorten afval? Onze afvalcoaches helpen je graag. Je kunt jouw vraag stellen via het meldingenformulier of via het telefoonnummer van jouw gemeente.

Waar kan ik zien hoe vaak ik restafval heb aangeboden?

Met je DigiD kun je op het klantenportaal van SVHW (www.svhw.nl/mijn-svhw) inloggen en zien hoe vaak jouw pas op de containers voor PMD+restafval is geregistreerd, of hoe vaak je minicontainer voor PMD+restafval is geleegd.

Waarom gaat het plastic bij het PMD+restafval?

De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons uit uw PMD+restafval. Dit is makkelijker en je hoeft op die manier geen extra container te stallen. De kwaliteitseisen voor gerecycled plastic zijn zeer streng. De sorteermachine die de nascheiding doet, zorgt voor de vereiste goede scheiding.

Waar vind ik de containers voor GFT, papier/karton en glas bij mij in de buurt, zodat ik dit makkelijk kan wegbrengen?

Kijk op het afvalportal voor een verzamelcontainer bij jou in de buurt.

In mijn minicontainer of vuilniszak neemt PMD veel ruimte in. Waarom kan ik dit niet gescheiden inleveren, zodat ik minder restafval heb?

Met verschillende technieken wordt het meeste PMD achteraf uit het restafval gehaald. Daarom hebben we hiervoor gekozen. In het variabel tarief voor het aanbieden van PMD+restafval wordt rekening gehouden met de ruimte die PMD inneemt. Bekijk hier tips om jouw PMD zo klein mogelijk te maken, zodat het zo min mogelijk ruimte inneemt.

Waarom worden luiers niet apart ingezameld?

BAR Afvalbeheer heeft geen mogelijkheden voor aparte verwerking van luiers. Dit kan in Nederland momenteel alleen nog in de buurt van Nijmegen. Deze fabriek kan niet meer verwerken dan dat ze nu doen. Tot er meer capaciteit beschikbaar komt moeten luiers gewoon bij het restafval.

Het (gedeeltelijk) gebruiken van wasbare luiers is beter voor het milieu en zorgt voor meer plek in de minicontainer/vuilniszak. De moderne wasbare luiers hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders vroeger gebruikten.