Huishoudelijk afval bestaat maar voor een klein deel uit echt afval. Het meeste afval kan opnieuw worden gebruikt, zoals GFT, papier/karton, glas, textiel, batterijen en elektrische apparaten. Na het scheiden van deze grondstoffen, blijft er PMD+restafval over. Wat gebeurt er met dit afval?

PMD wordt gerecycled

PMD staat voor Plastic en Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Deze verpakkingen bestaan uit waardevolle grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. PMD wordt samen met het restafval opgehaald. Daarna wordt het PMD met verschillende technieken van het restafval gescheiden en geschikt gemaakt voor recycling. De grondstoffen uit PMD worden opnieuw gebruikt in bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger, koffiezetapparaat of fleecetrui. Hieronder vindt u een video over hoe PMD uit het restafval wordt gesorteerd.

Tip voor PMD

Een tip voor het weggooien van PMD bij het restafval: maak de verpakking zo leeg mogelijk en druk de verpakking goed plat. Zo neemt het in de vuilniszak of minicontainer minder ruimte in. Stevige schoenen? Doe dan een wedstrijdje blik pletten in de tuin of op het balkon!

Restafval verminderen

Het echte restafval dat overblijft, wordt verbrand in de verbrandingsoven. Dit is een duur proces, maar ook erg vervuilend voor het milieu. Door grondstoffen thuis te scheiden, kunnen we de hoeveelheid restafval samen zo klein mogelijk maken.