Onderhoud je spullen

Door bijvoorbeeld jouw waterkoker af en toe te ontkalken, duurt het minder lang voor het water kookt. Hierdoor bespaar je energie en heb je minder kans dat de waterkoker kapot gaat door kalk. Het is dus een goed idee om spullen te onderhouden. Bekijk hoe je dit doet op gebruikershandleiding.nl(externe link).

Bespaar de kosten van een nieuw product

Repareren is vaak goedkoper dan vervangen. Als de wasmachine bijvoorbeeld stuk gaat, kan deze misschien nog gemaakt worden. Wasmachines zijn namelijk niet veel energiezuiniger geworden de afgelopen jaren. Op de website van Milieu Centraal(externe link) vind je meer informatie over welke apparaten je beter kunt repareren en welke je beter kunt vervangen, omdat ze veel energiezuiniger zijn geworden.

Laat jouw spullen repareren

Door je spullen goed te onderhouden of te repareren, hoef je geen nieuwe producten te kopen. Als iedereen dat doet, besparen we een hoop grondstoffen en dat is goed voor het klimaat.

Geef producten een tweede kans door onderhoud en reparatie, dat is goedkoper dan vervangen.

Repareer zelf je spullen

Sommige producten kun je gemakkelijk zelf repareren. Hiermee bespaar je de nodige kosten. Heb je nog vragen over hoe je het beste jouw product kunt repareren? Kijk dan op iFixit(externe link). Hier vertellen mensen hoe ze hun spullen zelf hebben gerepareerd.

Bezoek een Repair Café

Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar je spullen kunt repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er vrijwilligers met veel reparatiekennis en -vaardigheden die jou kunnen helpen. Zo kun je samen iets goed doen voor jezelf en voor het klimaat

Waar kun je de Repair Café’s vinden?

Barendrecht

Bekijk hier de laatste informatie van Repair Café Barendrecht(externe link).

Albrandswaard

Bekijk hier de laatste informatie van Repair Café Albrandswaard via Welzijn Albrandswaard(externe link)

Ridderkerk

Bekijk hier de laatste informatie van Repair Café Ridderkerk(externe link) wijk west.

En hier de laatste informatie van Repair Café Bolnes(externe link).

Wil je het liever niet zelf repareren? Ga dan op zoek naar een professionele monteur.