Afval scheiden is van groot belang. Misschien scheidt u al een deel van het afval, misschien nog niet. Wij geven u graag tips om het afval makkelijker te scheiden. Ook kunt u in de afvalwijzer snel zien welk afval in welke container hoort. Mocht u andere vragen hebben rondom afval scheiden, dan wil onze afvalcoach u graag helpen.

Minder afval, minder kosten

Afval dat u niet heeft, hoeft u ook niet te scheiden. En net zo belangrijk: u hoeft er ook niet voor te betalen. Ongemerkt gooien we in Nederland behoorlijk veel afval weg. Het verbranden van afval is duur en slecht voor het milieu, daarom is het verstandig om afval zo veel mogelijk te voorkomen.

Op de website van Milieu Centraal staan 10 handige tips(externe link) om uw afval te verminderen. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee!

GFT

Appelschillen, koffiefilters, broodresten en andere (bereide en niet bereide) etensresten. Een klein aanrechtbakje is een uitkomst om al uw GFT meteen te scheiden. Speciaal naar de winkel voor zo’n biobakje hoeft niet. Een lege snoepbak of schepijsverpakking kan prima dienst doen als biobakje. Mocht u geen geen biobakje van ons hebben ontvangen vraag er dan naar via info@bar-afvalbeheer.nl. Zo wordt GFT scheiden een fluitje van een cent!

Papier en karton

Verpakkingen zoals het kartonnetje van de hagelslag nemen vaak veel ruimte in. Maak ze daarom zo plat mogelijk voordat u ze in de juiste afvalbak gooit. Zo bespaart u ruimte en hoeft u uw container minder vaak aan de weg te zetten of naar de ondergrondse container te lopen.

Papier en karton moet schoon en droog ingeleverd worden. Gooi daarom gebruikte tissues niet in de papierbak. Schone taart- en pizzadozen kunnen er wel in. Verpakkingen met een plastic of aluminiumlaagje eromheen, bijvoorbeeld drinkpakken, horen niet bij het papier maar bij PMD. Boeken mogen wel bij het papier, maar deze kunt u ook naar een kringloopwinkel bij u in de buurt brengen.