Afval scheiden is van groot belang. Misschien scheid je al een deel van het afval, misschien nog niet. Wij geven je graag tips om het afval makkelijker te scheiden. Ook kun je in de afvalwijzer snel zien welk afval in welke container hoort. Mocht je andere vragen hebben rondom afval scheiden, dan willen onze afvalcoaches je graag helpen.

Minder afval, minder kosten

Afval dat je niet hebt, hoef je ook niet te scheiden. En net zo belangrijk: je hoeft er ook niet voor te betalen. Ongemerkt gooien we in Nederland behoorlijk veel afval weg. Het verbranden van afval is duur en slecht voor het milieu, daarom is het verstandig om afval zo veel mogelijk te voorkomen.

Op de website van Milieu Centraal staan 10 handige tips(externe link) om jouw afval te verminderen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

GFT

Appelschillen, koffiefilters, broodresten en andere (bereide en niet bereide) etensresten. Een klein aanrechtbakje is een uitkomst om al jouw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten meteen te scheiden. Speciaal naar de winkel voor zo’n biobakje hoeft niet. Een lege snoepbak of schepijsverpakking kan prima dienst doen als biobakje. Mocht je geen geen biobakje van ons hebben ontvangen vraag er dan naar via info@bar-afvalbeheer.nl. Zo wordt GFT scheiden een fluitje van een cent!

Papier en karton

Verpakkingen zoals het kartonnetje van de hagelslag nemen vaak veel ruimte in. Maak ze daarom zo plat mogelijk voordat je ze in de juiste afvalbak gooit. Zo bespaar je ruimte en hoef je je container minder vaak aan de weg te zetten of naar de ondergrondse container te lopen.

Papier en karton moet schoon en droog ingeleverd worden. Gooi daarom gebruikte tissues niet in de papierbak. Schone taart- en pizzadozen kunnen er wel in. Verpakkingen met een plastic of aluminiumlaagje eromheen, bijvoorbeeld drinkpakken, horen niet bij het papier maar bij PMD. Boeken mogen wel bij het papier, maar deze kun je ook naar een kringloopwinkel bij je in de buurt brengen.