Verpakkingen zoals het kartonnetje van de hagelslag nemen vaak veel ruimte in. Maak ze daarom zo plat mogelijk voordat je ze in de juiste afvalbak gooit. Zo bespaar je ruimte en hoeft je je container minder vaak aan de weg te zetten of naar de ondergrondse container te lopen.

Papier en karton moet schoon en droog ingeleverd worden. Als papier of karton gaat schimmelen door viezigheid of vocht, dan kan het niet meer goed gerecycled worden. Gooi daarom gebruikte tissues of vettige pizzadozen niet in de papierbak. Schone taart- en pizzadozen kunnen er wel in. Verpakkingen met een plastic of aluminiumlaagje eromheen, bijvoorbeeld drinkpakken, horen niet bij het papier maar bij PMD. Boeken mogen wel bij het papier, maar deze kun je ook naar een kringloopwinkel in de buurt brengen.

Zijn er ook dingen die je beter niet plat kunt maken?

Plastic, blik en karton: dit kun je zo plat mogelijk maken. Alleen glas is niet verstandig om kapot te maken. Gooi lege potjes en flesjes zonder statiegeld dus zo heel mogelijk in de glasbak. Zo voorkomen we dat er kapot glas op straat belandt. Wist je trouwens dat glas eindeloos en voor 100% kan worden gerecycled. Verzamel daarom iedere lege fles of potje in een tas of kratje. Je neemt het dan in 1 keer mee naar de glasbak.