Glas kan oneindig gerecycled worden. Van glas kan er namelijk weer nieuw glas gemaakt worden, wanneer we het op de juiste manier inleveren. Gelukkig doen we dit al erg goed: Zo’n 73% van het glas dat we gebruiken wordt correct gescheiden ingeleverd om weer gerecycled te worden. Maar welk glas mag in de glasbak en welk glas niet?

Verpakkingsglas

Glazen potten en flessen, het zogeheten verpakkingsglas, kun je in de glasbak gooien. Denk hierbij aan drankflessen, potjes babyvoeding, maar ook aan medicijnflesjes, parfumflesjes, potjes crème of kruidenmolentjes. Deze hoef je niet helemaal af te spoelen of af te wassen; uitschrapen is voldoende. Ook kun je de (metalen) deksels op de potjes laten. Deze worden er tijdens het verwerkingsproces uitgevist.  

Ovenschalen, drinkglazen en vazen

Al het andere glas wat niet als verpakking heeft gediend, zoals drinkglazen, (oven)schalen, sierflessen en (bloemen)vazen, mag niet in de glascontainer. Dit mag bij het restafval. Theeglazen of ovenschalen zijn namelijk van hittebestendig glas gemaakt. Dit glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en kan dus niet samen gerecycled worden. Ook kristalglas mag niet in de glasbak. Dit soort glas heeft een andere samenstelling dan ‘gewoon’ glas.

Sommige glazen zijn wel gemaakt van recyclebaar glas. Maar omdat het verschil tussen glassoorten heel lastig te zien is, is er besloten dat alle drinkglazen bij het restafval moeten.

Vensterglas, spiegels en opaal glas

Vensterglas, ook wel ruiten of ramen genoemd, heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Hierdoor mag het dus niet in de glasbak. Vensterglas kun je inleveren bij het afvalaanbiedstation of bij de (lokale) glashandel. Dit geldt overigens ook voor glas uit fotolijstjes.

Spiegels mogen ook niet in de glasbak. Spiegelglas is namelijk gemaakt van vensterglas met een laagje metaal. Ook spiegels kunt je inleveren bij de glashandel of het afvalaanbiedstation.

Opaal glas, ook wel melkglas genoemd, mag ook niet bij in de glascontainer. In dit glas zit fluor, wat het recyclingproces verstoort. Ook dit soort glas mag om die reden bij het restafval, of mag ingeleverd worden bij het afvalaanbiedstation.

Wat nog meer niet?

Het ligt misschien voor de hand, maar lampen mogen niet in de glascontainer. Gloeilampen en halogeenlampen hebben gehard glas en horen bij het restafval. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren in speciale bakken bij de supermarkt. Spaarlampen en tl-buizen bevatten een beetje kwik. Ledlampen mogen overigens ook in de bak bij elektrische apparaten.

Ook aardewerk mag niet in de glasbak. Denk hierbij aan borden, kruiken, bekers en sommige vazen. Dit materiaal is geen glas en hoort om die reden bij het restafval of bij het puinafval op het afvalaanbiedstation.

Wat gebeurt er met het glas?

Wanneer je je glas hebt weggegooid, worden eerst de deksels, kurken en etiketten uit de glasscherven gehaald. Dit gebeurd met magneten en een grote luchtstroom. Hierna wordt er met een laser gecheckt of er geen andere materialen dan glas inzitten. Als het glas goedgekeurd is, wordt het in kleine stukjes gebroken en naar de glasfabriek gebracht. Hier wordt het glas omgesmolten en wordt er nieuw wit, bruin of groen glas van gemaakt. Om die reden is het belangrijk om glazen potten en flessen in de juiste 'kleur' glasbak te gooien: wit glas kan bijvoorbeeld alleen gemaakt worden van witte glasscherven.