In de (rest)afvalbak van een gemiddeld huishouden zitten nog hele waardevolle materialen. Zo bestaat ons restafval voor ruim een derde uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en etensresten. Jammer, want groente - en fruitafval dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Als we GFT goed gescheiden inleveren kan er compost van worden gemaakt, of biogas (groen gas) om ons huis te verwarmen, te koken en auto’s te laten rijden. Zo geven we afval weer een nieuw leven. Dat spaart geld, energie en waardevolle grondstoffen.

Wat hoort bij GFT?

Etensresten, zoals:

  • Schillen en resten van groente, fruit en aardappelen
  • Brood- en kaaskorsten (kaaskorst met plastic gooit u in het restafval)
  • Resten van gekookt eten, vlees en vis
  • Eierschalen
  • Pinda- en notendoppen

Groenafval, zoals:

  • Losse thee of theebladeren
  • Koffiefilters met koffiedik
  • Onkruid
  • Klein snoeiafval 
  • Gemaaid gras
  • Bladeren
  • Snijbloemen en kamerplanten
  • Mest van kleine huisdieren met stro, hooi of zaagsel

Twijfelt u welk producten in de GFT-bak horen? Check de afvalwijzer in de app of op welk afval hoort waar.