Per juli 2023 zal er een bedrag betaald moeten worden voor plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen. Deze regel gaat in om milieuvervuiling en de zogeheten plastic soep te voorkomen.

Verbod op gratis koffiebeker to go per juli 2023

Wanneer je een bak koffie haalt onderweg, of een afhaalmaaltijd nuttigt, moet er per juli 2023 een bepaald bedrag betaald worden voor de plastic wegwerpbekers of de plastic verpakking waarin jouw eten verpakt zit, bovenop de prijs voor de koffie of maaltijd. Per juli 2023 geldt er dus een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Ook in supermarkten zullen sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met een ‘to go’ verpakking geld gaan kosten, zoals salades of een voorverpakt broodje.

Zwerfafval en plastic soep

Plastic is een van de grootste vervuilers van de natuur. Denk, naast bekertjes en voedselverpakkingen, aan zakjes, wikkels en plastic tasjes. Een hoop hiervan komt ook in de zee terecht, doordat de wind plastic meeneemt en men deze producten op het strand achterlaten. Zo wordt de plastic soep iedere keer groter. Gelukkig doen we al veel plastic in de ban. Zoals het verbod op plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Maar ook het statiegeldsysteem op plastic flesjes. Daarnaast worden er sinds 2017 geen gratis plastic tasjes meer verstrekt. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal plastic tasjes in de natuur met 70% is afgenomen. Dat is natuurlijk geweldig!

Moet u voor ieder bekertje koffie dan echt extra betalen?

Indien de koffiebekers die je bij jouw koffie-to-go krijgt van plastic zijn, dan kun je rekenen op extra kosten. Hoeveel dit is mogen ondernemers zelf bepalen. Zijn de koffiebekers die jouw koffietentje aanbiedt gemaakt van 100% papier of een ander plasticvrij materiaal gemaakt, dan hoeft dit niet en mogen de bekers gratis verstrekt blijven worden.

En hoe verder?

Hoewel de officiële regels nog niet gespecificeerd zijn, is het de bedoeling dat in 2024 de norm wordt om alleen maar herbruikbare borden en bekers te gebruiken als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt. Pak dus een mok voor de koffie en een afwasbaar bord voor de boterham op kantoor. Op een festival kun je rekenen op een borg-, statiegeld- of retoursysteem. Maar hoe dat in z’n werk gaat, moeten we allemaal nog even aankijken.