Vanaf 1 september 2023 zijn alle afvalaanbiedstations (milieustraten) in Nederland bereid om gebruikte, illegale lachgascilinders in te nemen. Afgedankte cilinders komen namelijk steeds meer in het restafval terecht wat leidt tot onveilige situaties en grote schade aan afvalverbrandingsinstallaties en vuilniswagens. Daarom kunnen deze cilinders bij onze afvalaanbiedstations worden ingeleverd. Inwoners die lachgascilinders in de openbare ruimte vinden kunnen dit bij de gemeente melden.  

Vanaf 1 januari dit jaar valt lachgas onder de Opiumwet. Het gebruik en afdanken ervan is dus verboden. Daarmee verviel ook het systeem van statiegeld op de cilinders waar het gas in verpakt zit. “We zien sinds januari een enorme opkomst van wegwerpcilinders die we terugvinden in de openbare ruimte of in het restafval”, aldus de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven. Het gaat om ongeveer 250.000 wegwerpcilinders op jaarbasis.

Grote schade en veiligheidsrisico’s

De afgedankte lachgascilinders die in het restafval komen kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens.  Dit is niet veilig voor medewerkers en zorgt voor schade aan middelen en installaties, die inmiddels tot zeker 30 miljoen euro oploopt.

Inleveren bij afvalaanbiedstation

Volgens brancheverenigingen NVRD en Vereniging Afvalbedrijven, waar BAR Afvalbeheer onderdeel van is, is de situatie onhoudbaar: “Vanuit het Rijk komt geen oplossing, nu nemen we het heft in eigen hand.” Daarom heeft de branche als noodoplossing besloten de cilinders bij afvalaanbiedstations te accepteren. Hoewel de cilinders illegaal zijn en daardoor niet op het afvalaanbiedstation thuishoren, ziet de afvalsector op dit moment geen andere oplossing.

We roepen op om lachgascilinders niet in de ondergrondse of bovengrondse containers te gooien, maar in te leveren bij de afvalaanbiedstations in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Na inname kunnen deze cilinders zorgvuldig worden verwerkt. Inwoners die een lachgascilinder in de openbare ruimte vinden kunnen dit melden bij de gemeente. 

Lees het officiële persbericht van de NVRD en vereniging Afvalbedrijven