Leerlingen van het Gemini College in Ridderkerk zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het maken van kunst uit afval dat ze zelf verzameld hebben. Het resultaat mag er zijn, want in het gemeentehuis van Ridderkerk hangt een heuse expositie van de gemaakte kunstwerken. Deze kunstexpositie is feestelijk geopend op 15 mei en is tot en met vrijdag 7 juni te bewonderen in het gemeentehuis. 

Leerlingen uit het eerste jaar zijn bezig geweest met het kunstproject, wat een onderdeel was van een groter thema over afval.

Afval is waardevol

Het kunstproject was niet eenvoudig. Van afgedankt afval, moest wat nieuws worden gemaakt. Niet alleen de creativiteit werd aangewakkerd, maar ook een stukje bewustwording. De leerlingen denken goed na over afval en wat de waarde ervan is. Afval is namelijk niet altijd afval. Afval kun je namelijk heel goed hergebruiken. Zo kun je iets nieuws maken, zoals een kunstwerk.

Van afval naar kunst

Al voordat het drie maanden durende kunstproject begon, zijn de leerlingen op pad gegaan om afval te verzamelen. Van blikken en kapot speelgoed, tot plastic verpakkingen. Iedereen werkte aan een eigen kunstwerk waarin ze hun afval omtoverden naar kunst.

Expositie

Om het kunstproject af te sluiten, is er een selectie gemaakt van de zelfgemaakte kunstwerken, die nu geëxposeerd staan in het gemeentehuis van Ridderkerk. Op woensdagochtend 15 mei heeft wethouder Henk van Os de expositie geopend onder toeziend oog van leerlingen en docenten van het Gemini College en de afvalcoaches van Bar Afvalbeheer. De wethouder vertelde waarom het belangrijk is om afval te scheiden en te hergebruiken. De jury, die bestond uit kunstkenners Wilma Impelmans en Hans Ipskamp, maakten tijdens de feestelijke opening ook de drie winnende kunstwerken bekend.

 Het kunstproject is een initiatief van de afvalcoaches van BAR Afvalbeheer.

Winnaars kunstproject Gemini College
De drie winnende kunstwerken: windgong (Fay), vrije kunst (Roya) en het drumstel (Annebel).
Opening kunsttentoonstelling Gemini College in het gemeentehuis van Ridderkerk
Wethouder Henk van Os (midden) opende de kunstexpositie.