Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Een groot deel leveren we gescheiden in, zodat het hergebruikt kan worden. Maar het is nog veel beter voor het milieu om de berg afval te verkleinen. Van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni 2021 is het de landelijke Week Zonder Afval en gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doet u ook mee? Met een paar simpele tips heeft u met gemak een legere vuilniszak!

Kies voor herbruikbaar

Een makkelijke tip om afval te voorkomen is om herbruikbare spullen te kopen. Neem een herbruikbare beker of waterfles mee voor onderweg, dat scheelt afval en grondstoffen voor het maken van wegwerpbekers en flessen. Zo kunt u ook kiezen voor herbruikbaar servies en bestek als u gaat picknicken. En neem uw eigen tas en een herbruikbaar fruitnetje mee als u boodschappen doet.

Een andere tip is om kapotte kleding of een elektrisch apparaat eerst te repareren voordat u het weggooit. Wilt u het zelf niet meer gebruiken? Vaak kunt u een ander nog blij maken met uw spullen of kleding. Zo voorkomt u dat iets onnodig op de afvalberg belandt. Kijk voor meer tips en inspiratie op www.weekzonderafval.nl.