Oude matrassen die inwoners inleveren bij de afvalaanbiedstations van Bar Afvalbeheer worden duurzaam verwerkt door RetourMatras(externe link), zodat we de waardevolle materialen kunnen hergebruiken.

Per jaar worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen gebruikte matrassen weggegooid. En dat terwijl het schuim, textiel en metaal goed te recyclen zijn. Daarom brengt BAR Afvalbeheer de ingezamelde matrassen sinds januari van dit jaar naar de fabriek van RetourMatras. Zij halen eerst de textiele buitenhuis van het matras en de (eventuele) metalen binnenvering. Het metaal gaat naar de metaalindustrie en het textiel naar de industrie. Nadat de matrassen in stukken zijn gesneden, wordt het schuim in balen geperst. Van deze balen worden rollen vilt gemaakt die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal of ondertapijt voor speeltuinen, grasmatten en sportvloeren.

Nieuwsgierig hoe dit proces in zijn werk gaat?

Op onze afvalaanbiedstations in Barendrecht en Albrandswaard en het Afvalaanbiedstation HVC Ridderkerk kunnen inwoners hun gebruikte matrassen inleven. Zo dragen we samen bij aan een circulaire economie.