Wij helpen je graag bij het gebruik van jouw afvalpas en bij het scheiden van jouw afval.

De afvalpas

In 2021 hebben alle huishoudens van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk een nieuwe afvalpas ontvangen (rechts). De toegangspas voor de afvalcontainers (links) is daardoor niet meer bruikbaar.

Afvalpas oud - nieuw
Onbruikbare afvalpas (links) en de nieuwe afvalpas (rechts)

Heb je een vraag over uw afvalpas, of werkt jouw afvalpas niet? Neem dan telefonisch contact op met jouw gemeente.

Afval scheiden

Wanneer we al ons afval scheiden, kunnen we maar liefst driekwart van de materialen weer hergebruiken of recyclen. Dit heeft veel voordelen. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld minder nieuwe grondstoffen nodig. Het winnen van nieuwe grondstoffen kost veel meer energie en geld dan het hergebruiken of recyclen van oude materialen. Wanneer afval bij elkaar wordt gegooid, zijn veel materialen niet meer geschikt om te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan een kartonnen doos vol met etensresten. Dit karton gaat schimmelen en kan dus niet meer verwerkt worden tot nieuw papier. De etensresten kunnen ook niet meer gebruikt worden om compost of biogas van te maken. Al dit kostbare afval wordt dan verbrand. 

Hoe beter we afval scheiden, des te minder wordt er verbrand. Zo halen we alle grondstoffen uit het afval om te gebruiken voor nieuwe producten.   

Bekijk meer informatie over afval scheiden:

App BAR Afvalbeheer

Wil je weten waar de dichtstbijzijnde container staat? Download dan de app BAR Afvalbeheer. In deze app zit een handige kaart waar alle locaties van alle containers staan. Ook staat er een handige afvalwijzer, zodat je altijd weet welk afval waar hoort. 

Heb je een minicontainer? Dan heb je ook toegang tot de afvalkalender. Zo zie je in één oogopslag welke container je aan de weg moet zetten op de aankomende inzameldag.  

Hulp van de afvalcoach

Heb je een vraag over afval of over het gebruik van de afvalpas? Of wil je advies en handige tips over het scheiden van verschillende soorten afval? Onze afvalcoaches helpen je graag. Je kunt jouw vraag stellen via het meldingenformulier of via het telefoonnummer van jouw gemeente.