Een oude telefoon. Grote kans dat jij er ook nog een hebt liggen. Wist je dat 64% van de Nederlanders niet weten wat ze moeten doen met hun oude telefoon? Ben jij hier een van? Lees dan snel verder hoe jij je oude mobiel een tweede leven kunt geven en waarom.

Waar gooi ik mijn oude telefoon weg?

Een oude telefoon gooi je niet zomaar weg bij het restafval. Als je dit doet gaan een hoop bruikbare materialen verloren en dat is niet de bedoeling. Als je je telefoon weg wilt doen, zorg dan dat je dit op de juiste manier doet. Door het in te leveren bij de kleine elektrische apparaten. Dit kun je doen in de supermarkt, bij een elektronica winkel of bij een telefoonwinkel.

Kan ik mijn telefoon doneren?

Uiteraard kun je ook je oude telefoons doneren aan een goed doel. Zo zijn CliniClowns, Stichting AAP en KNGF Geleidehonden erg blij met oude telefoons. Voor elk ingeleverd, bruikbaar exemplaar ontvangen zij een vergoeding. Dit gebruiken ze om kinderen een onvergetelijke dag te geven, apen in nood te helpen of geleidehonden op te leiden. Jouw oude telefoon is een goudmijn voor een goed doel.

Kan ik zelf geld ontvangen voor mijn oude telefoon?

Is jouw oude telefoon nog goed en is het een redelijk nieuwe versie, dan kun je zelfs nog geld ontvangen. Uiteraard kun je een advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats zetten, maar je kunt je telefoon ook verkopen aan een refurbished webshop. Deze maakt jouw telefoon weer als nieuw en verkoopt ‘m weer door. Ook kun je bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon vragen of je korting kan krijgen als je je oude telefoon inlevert.

Wat moet ik doen voor ik mijn telefoon inlever?

Wanneer je je oude mobiel inlevert, moet je er altijd voor zorgen dat je telefoon leeg is. Oftewel: teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Zo wordt heel jouw telefoon gewist en zijn al jouw persoonlijke gegevens, foto’s en apps verwijderd.

Hoe wordt mijn oude telefoon gerecycled?

Exploding view van een Samsung telefoon

Als jij je telefoon hebt ingeleverd en hij is niet meer bruikbaar, dan wordt jouw oude telefoon gerecycled. De hele telefoon wordt uit elkaar gehaald en alle onderdelen worden gesorteerd. Denk aan batterijen, printplaatjes, schermpjes, plastic, elektronica en waardevolle grondstoffen, zoals goud en zilver. Ja, echt. Er zit goud en zilver in jouw telefoon. Maar ook nikkel, koper en zink. Hierbij een greep uit de (zeldzame) grondstoffen zodat je een idee krijgt wat er allemaal in je mobieltje zit:

  • Touchscreen: Nikkel, indium, gallium
  • Elektronica: Goud, zilver, koper, tin, palladium
  • Camera: Goud, tin, koper en nikkel
  • Batterij: Lithium, grafiet, kobalt
  • Speakers: Neodymium, zink

Wil je weten wat er nog meer in je telefoon zit, bekijk dan dit interessante ‘Kijkje achter je scherm’ van de website van NOS.

Veel van deze grondstoffen zijn schaars en waardevol, zoals goud, zilver, koper en neodymium. De voorraad die er is, raakt snel op, omdat het mijnen van deze waardevolle en zeldzame grondstoffen gevaarlijk is en in veel landen verboden is. Vandaar dat er zo wordt ingezet om oude telefoons in te leveren en te recyclen, zodat de materialen hergebruikt kunnen worden.

90% van jouw telefoon kan gerecycled worden. De zeldzame grondstoffen kunnen we goed gebruiken, maar ook het plastic, glas en batterijen worden hergebruikt. Helaas wordt slechts een kwart van alle geproduceerde en verkochte telefoons goed gerecycled. Duik daarom eens in jouw la en zoek die oude telefoons op. Doneer ze, lever ze in of verkoop ze en zorg voor een waardevolle toekomst.